Doorgaan naar hoofdcontent

wat eten de Fresita's? Weekmenu week 31

maandag: op restaurant
We zijn nog steeds aan zee. We wandelen naar een gemoedelijk eethuis met speeltuin waar onze kinderen dol zijn op de spaghetti. Wij volwassenen doen van "à la mer comme à la mer" en kiezen voor mosselen en garnaalkroketten.

dinsdag: mosselen / vegetarische stoofpot
Weer thuis! Om dat te vieren maakt Johan mosselen! Omdat ik dat heel lekker vind, vind ik het geen probleem om dat twee dagen na elkaar te eten. Bovendien maakt Johan de beste mosselsaus van de wereld. De kinderen en een toevallige vegetarische tafelgenoot doen zich te goed aan de kikkererwten-stoofpot met halloumi die mijn goddelijke huisman gisteren klaarmaakte.

Voor het dessert haalden we ieders favoriete taartje bij Stuckens.



woensdag: tomatensoep / komkommer-courgettesoep / koude groenten met vis
oogstdag in de moestuin. Sla, boontjes, tomaten. We trekken een blikje vis open, we koken een paar eitjes en met een schepje mayonaise erbij is iedereen blij. Verder is er nog tomatensoep van oma en ik kook nog een verse pot soep met komkommers en courgettes.

donderdag: preiquiche / worstenbroodjes / cheesecake
Volk over de vloer! Mijn vriendinnen komen langs en dan mag er al eens wat moeite gedaan worden voor het avondeten. Geen sinecure als je wat in tijdsnood zit, er hangt een peuter aan je been en de kleuter wil absoluut helpen, maar ik slaag er toch in om een behoorlijk indrukwekkend maal in elkaar te boksen. Alles uit het prachtige bak- en kookboek Honey & Co. Ik vertelde het al. Quiche met prei en geitenkaas, worstenbroodjes erbij en als dessert cheesecake met witte en zwarte chocolade. Die worstenbroodjes staan eigenlijk bij het hoofdstuk over ontbijt (het is een kookboek met een mediterraanse inslag), maar ze deden hier goed dienst als bijgerecht.

vrijdag: krieltjes / chipolataworstjes / broccoli met kerstomaten
We gaan vandaag voor "gewoon" eten. Krieltjes, worstjes en broccoli met kerstomaten. De tomaatjes komen uit de tuin van opa, de rest kopen we biologisch. Een receptje uit het kookboek "Goedgekeurd door kinderen" van Colruyt. Voor dit specifieke recept heb je eigenlijk geen kookboek nodig, maar er staan wel nog enkele andere fijne ideeën in dat boek.



zaterdag: restjes met veggie-burgers
We gingen visjes kijken bij Todi (Be-Mine) in Beringen en waren blij verrast over de kwaliteit van de brasserie. Blijkbaar is Pascale Naessens meter van het duikproject en er staan enkele gerechten naar haar recepten op de kaart. Ik kies een salade met quinoa, Johan kiest een gerecht met zalm. Allebei geweldig lekker. Onze dochters delen alweer een kinder-spaghetti. Dat was de lunch. Voor het avondeten haalt meneer Fresita een paar vegetarische burgers in huis voor bij de overschot van de groenten en patatjes van gisteren.


zondag: junkfood
Familiefeest! Officieel niet met eten, maar we doen ons tegoed aan hapjes, pannenkoeken, ijsjes en taart. Moeder en dochters hebben daarmee wel genoeg en kunnen achteraf zo naar bed. Voor Johan is het nog niet welletjes geweest en hij haalt nog een pizza. Deze dag categoriseren we als een "zwarte dag in ons streven naar een evenwichtig voedingspatroon". (Maar we hebben wel genoten)



Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variëren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie