Doorgaan naar hoofdcontent

Koken voor vrienden: cheesecake met zwarte en witte chocolade

Ik kreeg mijn vriendinnen op bezoek en besloot me even uit te sloven in de keuken (omdat dat toch wel een klein beetje een traditie is als wij bij elkaar gaan eten). Ik pakte het boek Honey & Co er nog eens bij en stelde een menu samen: preiquiche met geitenkaas, worstenbroodjes als bijgerecht en als dessert cheesecake met witte en pure chocolade.



Allemaal heerlijk.

Lucille nam voor de gelegenheid de rol van "slechte slaper" voor haar rekening en werd weer uit haar bed gehaald, net op tijd voor het dessert. Dat vond ze zelf wel hƩƩl okƩ.



Ik deel graag het recept mee. Niet iets dat je op 1-2-3 maakt en bovendien moet de taart minstens zes uur in de koelkast staan, maar zeker de moeite.


nodig voor een ronde taart met een diameter van 23 cm:

voor de bodem
200 g verkruimelde koekjes, 1 el suiker, 1 el cacaopoeder, 30 g ongezouten boter (gesmolten)

voor de vulling
500 g volvette roomkaas, 120 g suiker, 120 ml slagroom, 4 eieren, 200 g witte chocolade (gesmolten)

voor de garnering
300 ml zure room, 100 g pure chocolade (gesmolten)

* verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een springvorm met bakpapier.

* meng koekkruim, zuiker en cacaopoeder in een kom. Giet de gesmolten boter erover. Goed roeren. In de taartvorm scheppen, over de boem verdelen en een beetje gladstrijken. Niet te stevig aandrukken.

* bak de bodem 10 minuten in de oven. Haal hem eruit en laat afkoelen.

* meng roomkaas, suiker en room in een kom. Mix met een platte menghaak of meng met een grote lepel. Geen garde (dan wordt het te luchtig en zakt het in na het bakken). Voeg, als alles goed gemengd is, Ć©Ć©n voor Ć©Ć©n de eieren toe. Schenk er als laatste de gesmolten witte chocolade bij. Giet de vulling op de gebakken bodem. Zet de vorm weer in de oven en bak 25-30 minuten.

* haal de cheesecake uit de oven en laat 10 minuten rusten.

* maak intussen de garnering: zure room gladkloppen met de gesmolten pure chocolade. Schenk dit over de gebakken cheesecake en verdeel goed. Zet nog 10 minuten in de oven.

* Haal de cheesecake uit de oven en laat afkoelen. Zet hem een nacht of minstens 6 uur in de koelkast.

Succes ermee. Misschien geef ik binnenkort dat recept van die worstenbroodjes ook nog eens mee, want die waren ook wel lekker (en een beetje sneller klaar). 



"Honey & Co" is uitgegeven bij Kosmos Uitgevers. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variĆ«ren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie